otrdiena, 2013. gada 5. februāris

Ilang-ilang ēteriskā eļļa



Droši vien daudzi zina un lieto ēteriskās eļļiņas, jo jau izsenis ir zināms, ka ar aromaterapijas palīdzību var darīt „brīnumus”. Gan slimības ārstē, gan garīgo līmeni paceļ un protams, vienkārši jauki smaržo...

Tā kā Valentīndiena nav vairs aiz kalniem, tad mēģināšu Jūs tuvāk iepazīstināt ar eļļiņām- afrodiziakiem jeb romantikas veicinātājiem;) Šodien par vienu no tiem – Ilang Ilang ēterisko eļļiņu.




Iegūst: no mūžzaļā Ilang- Ilang koka ziediem ūdens tvaika destilācijā. No 40 - 65 kg ziedu iegūst 1l eļļas. Ziedu zieds – tā šo smaržīgo tropu augu sauc Polinēzijā. Tā aromāts laiku laikos uzskatīts par juteklisku un romantisku, izmantots kā afrodiziaks, baudas eļļa. Indonēzijā ar tā ziedu vainagiem izrotā jaunlaulātos, ar ilang-ilng apdūmo mājokli pret strīdiem un nesaskaņām.


Aromalampā nomierina prātu un emocijas, mazina dusmas, neapmierinātību un ikdienas stresu. Mazina asinsspiedienu, darbojas kā antidepresants (eiforiska un nomierinoša iedarbība uz nervu sistēmu ).  Palīdz pret pirmsmenstruāciju un menopauzes simptomiem, izlīdzina hormonālo līmeni. Piemīt pret celulīta iedarbība. Likvidē spazmatiskas galvas sāpes. Pretkrampju līdzeklis. Nostiprina imunitāti. Stimulē seksualitāti, palīdz pret bezmiegu. Ārīgi – nomierina kukaiņu koduma vietas.

Kosmetoloģijā: eļļa piemērota jebkuram ādas tipam (āda paliek tvirtāka, zīdaināka un maigāka), novecojošai(tvirtumam un šūnu atjaunošanai), kairinātai ādai, atjauno trauslus matus, palīdz pret blaugznām, ekzēmām, dermatozēm, furunkuliem, nagu slāņošanos.

Piesardzība: grūtniecēm, bērniem līdz 12 g. Nepārspīlējiet – pārāk spēcīgs aromāts var izraisīt reiboni un galvas sāpes.  Tāpēc iesākumam iesaku pavisam pavisam maz, jo smarža ir tiešām spēcīga, kas uzreiz sevi neparāda (ja no sākuma liekas, ka var būt ir par maz, tad pēc pārs minūtēm jau var būt dikti par daudz).

Smarža: balzamiska, dziļa, salda, intensīva.

Saderība ar: sandalkoks, bergamots,lavanda, jasmīns, neroli, apelsīns, vaniļa, ciedrs, citrons, mandarīns, ģerānija, roze, greipfrūts, melisa.

 

Manā īpašumā šo eļļu pārstāv „Aromatika”, kas sola 100% ēterisko eļļu, tomēr pārbaudot, tas neapstiprinājās (uzpilinot uz baltas papīra lapas, pēc pārs stundām nekur taukainais pleķis neizgaisaL). Tāpēc šīs firmas eļļiņu vairs neiegādāšos.

 
Tuvākajā laikā plānoju pasūtīt Karel Hadek eļļiņas, kad būs atnāku''sas došu ziņu!
 
 

Kā Jums ir ar eļļiņām, ko un kā lietojat?!
Gaidīšu ieteikumus arī no Jūsu puses, un neaizmirsam par komentāru konkursiņu;):*
 

 

7 komentāri:

  1. es zinu, ka Ilang - ilang skaitās viena no tām seksīgajām smaržām, bet mani tieši šis aromāts neuzrunā. Man vairāk patīk svaigi aromāti un es principā eļļas izmantoju lampiņā, savukārt citādāk plānoju iepirkt katru mēnesi pa dažiem aromātiem, jo vasaras sākumā ir paredzēts taisīt lielu, lielu ziepju porciju dāvaniņām.

    Šobrīd manā wishlist ir jāsmīns, lavanda, kokosrieksts un citrusaugļi. :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es arī neesmu stāvā sajūsmā par šo smaržu. Tā teikt katrai dienai ir dikti par smagu, bet šad un tad pavisam vieglā tonī ir ok!
      Es atkal ilgi dzenājos pēc lavandas, jo tai piešķirts tik daudz jauku īpašību, bet cik mēģināju-vienas galvassāpes...nu neiet man tas aromāts. Uz doto brīdi visvairāk patīk bergamots un viegls jasmīns.;)

      Dzēst
  2. nu, nav tā, ka es jūsmotu par lavandu, bet ar to es cenšos sadzīvot tādās mini devās tieši tāpēc, ka tā nomierina. bet principā, man no jebkuras smaržas, ja ilgāk to dedzina, piemēram, eļļas lampiņā vai kā citādi, sāk sāpēt galva. un vēl jau arī mainās smaržu gaume ik pa laikam - ir periodi, kad vispār negribās itin neko :D

    AtbildētDzēst
  3. man ļoti patīk citronu ēteriskā eļļa. pieredzējis cilvēks aromterapijas jomā, stāstīja, ka uzpilinot mazu pilienu uz zobu pastas pirms zobu mazgāšanas var cīnīties ar zobakmeni. :)

    AtbildētDzēst
  4. Cironu eļļiņa vispār man ir tāda universāla lietiņa, ar to tik daudz ko var pasākt, tostarp arī zobiņiem lietoju diezgan bieži...tiešām laba manta!;)

    AtbildētDzēst